Kies je regio
Terug naar overzicht

Vijf vragen aan… Giel Dons van ‘Wat in het vat zit’

In de serie “vijf vragen aan…” gaat SFYN Wageningen op bezoek bij mensen met een inspirerend project of een bijzondere onderneming. Voor het tweede interview gingen SFYN’ers Lieke en Zoë op bezoek bij Giel Dons die ondanks de corona-crisis dit jaar een winkel openende in het centrum van Wageningen.

Hoe bent u op het idee gekomen om ‘Wat in het vat zit’ te starten?
Fermenteren is een van Giel Dons’ zijn grotere hobby’s. Het proces van fermenteren is erg interessant, omdat het van oudsher wordt toegepast. De techniek van fermenteren lijkt echter een beetje te zijn vergeten. Daarom heeft hij sinds twee maanden een winkel opgezet, volledig in het teken van fermenteren, om fermenteren een nieuw leven in te blazen. Thuis doet hij al erg veel aan fermenteren en wilde het daarom ook in een winkel uitbreiden. Hij wil mensen vooral meegeven hoe gezond en lekker gefermenteerde producten zijn, maar ook hoe leuk het is om het zelf te doen.

Wat houdt ‘Wat in het vat zit’ precies in?
Hij wil voornamelijk mensen laten weten hoe lekker gefermenteerde producten zijn. In de winkel verkoopt hij allerlei verschillende soorten groenten, bonen, granen en dranken zoals kombucha. Bij fermenteren is het belangrijk dat je de goede bacteriën ondersteunt. Dit zijn de melkzuurbacteriën, die ook wel lactobacillen worden genoemd. Door deze bacteriën krijgen de slechte bacteriën geen kans. Hiervoor wordt zout gebruikt, omdat de lactobacillen hier een hogere tolerantie voor hebben. Ook is het belangrijk dat er geen zuurstof bij kan komen, omdat schimmels zuurstof nodig hebben om te groeien. Om deze reden worden de groenten in een weckpot gedaan. Fermenteren heeft verschillende voordelen, onder andere dat groenten langer houdbaar blijven, extra smaak en betere beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Hij geeft ook workshops en masterclasses om mensen kennis te laten maken met de techniek van fermenteren. Vanwege COVID-19 is dit nog allemaal erg kleinschalig. Tijdens zo’n masterclass wordt in 1.5 uur het proces van fermenteren geleerd en ga je de deur uit met een paar toekomstig gefermenteerde groenten in potten. De workshops kunnen precies zo ingevuld worden als de klant wil. De invulling wordt aangepast op wat de mensen écht willen leren.

Daarnaast is er ook een optie voor take away lunches. Zo kan je een broodje met gefermenteerde groenten, zoals kimchi of lupine spread krijgen of een lekkere salade. Je kan verschillende producten uit de winkel kiezen, als een proeverij.

Van welke leveranciers maakt u gebruik?
Zo veel mogelijk leveranciers komen hier uit de buurt. Voor sommige producten blijft dat lastig, maar alles komt op zijn minst uit Nederland. Hij streeft ernaar om alles uit een straal van 15 km in te kopen. De meeste groenten komen van de zorg boerderij het Lievegoed de Hoge Born in Wageningen. Op deze boerderij verbouwen ze biologische groenten. De granen en melen haalt hij bij de molen.

De lupine die hij in de winkel gebruikt wordt verbouwd in Wageningen. Op de berg is een lupine veld. Lupine is een eiwitrijke bron, dat veel weg heeft van soja. Het grootste voordeel van lupine is dat het verbouwd kan worden in Nederland en niet zoals soja van ver moet komen. Lupine is eigenlijk een boon die al heel lang voor komt in Nederland. Je kan het misschien nog zien in de tuin van je oma of je ouders. Het is een mooie paarse/witte bloem met eetbare peulen. Deze peulen zijn een bron van eiwit. Lupine wordt voornamelijk gevoerd aan dieren, maar speelt ook een grote rol in de eiwittransitie om minder vlees te consumeren.

Hoe ziet u de toekomst van ‘Wat in het vat zit’?
Het is meer als een hobby. Wat hij voornamelijk wil is meer met catering, zoals lunch, bezorgen waarbij het gefermenteerde eten centraal staat. Groeien is leuk, maar dan heeft hij liever dat andere mensen het initiatief nemen om op een andere plek beginnen. Hij wil graag zelf controle blijven houden.

En als laatste: wat is uw lievelingsgerecht?
De gefermenteerde uien zijn Giel Dons’ zijn favoriet. Lekker op een vegetarische burger, zoals de lupine burger!

 

Ben jij al aan het fermenteren geslagen? 

PS. Wil je op de hoogte worden gehouden van wat SFYN Wageningen nog meer doet? Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg ons op instagram of facebook.

Interview // Lieke Kennes & Zoë van der Heijden

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten