Kies je regio
Terug naar overzicht

WAT TE DOEN IN DE DOMSTAD? #April

Het is rustig in de Domstad, deze maand. April 2020, de maand van het thuiszitten. Wapen je met de tips van SFYN-lid Marlijn plan-de-campagne om de voorzorgquarantaine te overleven! Steun bijvoorbeeld de ondernemers, luister je wijs, duik de keuken in of kijk wat leuke food docu’s op Netflix.

Steun ondernemers!

De supermarkt doet goede zaken, met al die hamsters in ons land. Maar voedselproducenten, leveranciers en de horeca hebben het zwaar te verduren (voedseloverschotten, zaken moeten sluiten). Jij ook natuurlijk: ergens een hapje eten? Oh nee… Gelukkig kun je nog steeds je steentje bijdragen om ondernemers te helpen:

  • Koop een cadeaubon zodat er toch omzet gemaakt wordt. Heb jij ook iets leuks om naar uit te kijken als we weer mogen…
  • Bestel je eten voor bezorging. De economie helpen op jouw manier. Bij restaurant Aandacht voor Eten kun je op do/vr/za eten afhalen met 10% korting, gewoon met een Tikkie.
  • Maak iemand blij. There’s a new player in town! Soep-er is Utrecht’s eerste echte soepbar. Je kunt versgemaakte soep bestellen die persoonlijk wordt afgeleverd in een mooie weckpot met een kaartje. Voor jezelf of voor iemand die het nodig heeft!
  • Steun je lokale ondernemers en gebruik daarbij de hashtag #supportyourlocals om de beweging online groot te maken. Via de app Local Heroes kun je zelf lokaal winkelen en het laten thuisbezorgen of afhalen bij een pick-up point.
  • Op steundekeukens.nl vind je een overzicht van alle Utrechtse restaurants waar je een maaltijd kunt bestellen. Zelf suggesties? Die kun je toevoegen!
  • Blijf maaltijden redden van de prullenbak door eten op te halen via Too Good To Go.
  • Ken je iemand die in de zorg werkt? Geef het door aan De Pomp—zij leveren gratis pakketten aan de zorghelden om hen door deze zware tijden te helpen.
  • Eenzame VrijMiBo? Daar heeft Werkspoor Café De Leckere iets op bedacht: elke vrijdagavond kun je aanhaken bij een live bierproeverij via Instagram. Voor 12:00 ’s middags even laten weten dat je meedoet, en je krijgt je bierbox thuisbezorgd!

Blijf een beeeetje fit

Niet de deur uitkunnen—het alle kanten op gaan. Dichtslippen of straks jacked naar buiten als we het huis weer uit mogen (of iets ertussenin). In elk geval fijn om een beetje fit te blijven met een bank/bed dicht in de buurt! ’s Ochtends sporten geeft heel de dag energie. Probeer bijvoorbeeld het volgende:

  • Join de livestream van OneFit of Rocycle
  • Volg online pilates/crossfit/HIIT-lessen
  • Kom zen uit deze crisis met Down Dog of Yoga Online
  • Een rondje hardlopen (Grijs gebied. Ga dan wel in je eentje)

Luister je wijs

Waarschijnlijk heb je de lenteschoonmaak al drie keer gedaan en kom je aan altijd uitgestelde klusjes toe. Deze tijd kun je tegelijkertijd goed besteden aan het luisteren van een podcast. Die worden steeds populairder en het aanbod is enorm! Ook geschikt tijdens het koken/hond uitlaten/struinen door de supermarkt op zoek naar het laatste blik kikkererwten. Hier zes suggesties!

  • The Sustainable Jungle Podcast (EN). Lyall en Joy spreken met elkaar en experts over het verbeteren van de planeet. Vrolijk en praktisch!
  • Het Voedselkabinet. Over het verbeteren van de wereld met jawel: eten. Door Helen Kranstauber en Samuel Levie van campagnebureau Food Cabinet.
  • Universiteit van Nederland. Professors leggen in een halfuurtje hun onderzoek en bevindingen uit. Weer wat geleerd!
  • Radiomaker Zegert van der Linde voert goede gesprekken over eten & drinken met bekende Nederlandse smaakmakers.
  • De Omdenken Podcast. Berthold Gunster spreekt mensen over hun problemen en helpt ze hun problemen in een ander licht te zien (of om te denken).
  • Hiske Versprille duikt in de keukens van bekende chefs en ontdekt het verhaal achter een gerecht, de chef en het restaurant.

Als Netflix toch verleidelijk is…

Even tijd voor jezelf. Maak je bingewatch-uitvlucht een ware ontdekking en laat je inspireren door chefs, foodies en experts:

  • Ugly Delicious (David Chang, 2020). Het nieuwste seizoen is uit, waarin Dave weer de wereld induikt van eettradities en wereldkeukens.
  • Cooked (Michael Pollan). De vier elementen van echt eten en koken.
  • The Birth of Saké (Erik Shirai, 2015). Passie voor rijstwijn en noeste arbeid.
  • Chef (John Favreau, 2014): Een overwerkte chef doet een poging de relatie met zijn zoon te versterken.
  • Chef’s table (David Gelb, 2015). De meest succesvolle chefs over hun passie, restaurant, struggles & dromen. En die intro… de enige die je niet skipt.
  • Salt Fat Acid Heat (Samin Nosrat, 2018). Samin reist de wereld rond op zoek naar de basis van geweldig eten.

Uiteraard: duik de keuken in

Wat is het minst gebruikte ingrediënt in de keuken van onze maatschappij? Tijd. (Zie documentaire Cooked van Michael Pollan.) En nu we thuis zitten, hebben we mooi meer tijd om te koken en uitgebreid te tafelen. Probeer nieuwe recepten uit, vis je Jamie’s Kookrevolutie uit de boekenkast en duik de keuken in! Wat dacht je van de volgende keukenprobeersels?

  • Eigen zuurdesembrood
  • No-waste bouillon van groenteschillen
  • Bonenburgers
  • Pastadeeg
  • Brouw kombucha (de SFYN workshop zal later dit jaar alsnog plaatsvinden!)
  • Start je eigen kruidentuin
  • Kweek je eigen paddenstoelen (bijvoorbeeld op koffiedik)

Genoeg opties om de crisis door te komen én je tijd goed te besteden. Hopelijk blijven jullie allemaal gezond en zien we jullie snel weer op een van de SFYN-evenementen!

 

Tekst // Marlijn van Ingen

Foto // https://www.androidauthority.com/best-netflix-health-food-documentaries-1010570/

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten