Kies je regio
Terug naar overzicht

WAT TE DOEN IN JE DOMein? #OKTOBER

Normaal gesproken zetten wij in de rubriek ‘wat te doen in de Domstad’ de activiteiten, die op het gebied van food en duurzaamheid die plaatsvinden in ons bruisende Utrecht, voor jullie op een rij. Helaas is het deze maand rustig, te rustig om aan deze rubriek een leuke invulling te geven. Maar niet getreurd. Omdat we liever niet stil zitten (en jullie waarschijnlijk ook niet) zetten we weer een paar tips van onze mede SFYN’ers voor jullie op een rij om deze #thuisquarantaine door te komen. Steun bijvoorbeeld de lokale ondernemers, luister interessante podcasts of kijk naar Floortje, die op reis gaat naar een duurzame woongemeenschap en laat je inspireren.

Ga aan de haal met lokaal // Eline Beltman
Misschien ben je in alle haast al honderd keer langs die ene fruitteler gefietst of langs dat taartenwinkeltje gelopen, maar heb je nooit de tijd genomen om er écht  een even binnen te stappen. Welnu, je hebt nu waarschijnlijk vast veel meer tijd, dus ga eens langs bij je lokale boer om de hoek. Zie hier een kaart met allerlei adresjes door heel Nederland.

 

Floortje Blijft Hier // Eline Beltman          
Niemand kan op reis, zo Floortje ook niet. Daarom gaat ze juist op zoek naar mooie verhalen van Nederlanders die ons kunnen inspireren, en laten zien hoe zelfredzaam we kunnen zijn. In deze aflevering brengt ze onder andere een bezoek aan een duurzame woongemeenschap en leert ze over het delen van allerlei dingen rondom huis en over een voedselbos. Ga je mee?

Leer wat nieuws // Desiree Kox
Begin je eigen moestuin, leer fermenteren in een online cursus, of lees dat boek dat al een tijdje op je nachtkastje ligt. Iets nieuws leren, geeft je energie. Of het nu een nieuw gerecht is dat je ontdekt, een verrassend inzicht waarover je leest of een nieuwe skill die je leert. Nu je verder niet zo veel kan, heb je alle tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Dus, wat ga jij ontdekken?

Steun ondernemers! // Marlijn van Ingen
De supermarkt doet goede zaken, met al die hamsters in ons land. Maar voedselproducenten, leveranciers en de horeca hebben het zwaar te verduren (voedseloverschotten, zaken moeten sluiten). Jij ook natuurlijk: ergens een hapje eten? Oh nee… Gelukkig kun je nog steeds je steentje bijdragen om ondernemers te helpen:

  • Koop een cadeaubon zodat er toch omzet gemaakt wordt. Heb jij ook iets leuks om naar uit te kijken als we weer mogen…
  • Bestel je eten voor bezorging. De economie helpen op jouw manier. Bij restaurant Aandacht voor Eten kun je op do/vr/za eten afhalen met 10% korting, gewoon met een Tikkie.
  • Maak iemand blij. There’s a new player in town! Soep-er is Utrecht’s eerste echte soepbar. Je kunt versgemaakte soep bestellen die persoonlijk wordt afgeleverd in een mooie weckpot met een kaartje. Voor jezelf of voor iemand die het nodig heeft!
  • Steun je lokale ondernemers en gebruik daarbij de hashtag #supportyourlocals om de beweging online groot te maken. Via de app Local Heroes kun je zelf lokaal winkelen en het laten thuisbezorgen of afhalen bij een pick-up point.
  • Op steundekeukens.nl vind je een overzicht van alle Utrechtse restaurants waar je een maaltijd kunt bestellen. Zelf suggesties? Die kun je toevoegen!
  • Blijf maaltijden redden van de prullenbak door eten op te halen via Too Good To Go.
  • Ken je iemand die in de zorg werkt? Geef het door aan De Pomp—zij leveren gratis pakketten aan de zorghelden om hen door deze zware tijden te helpen.

Creatief met je voedsel(resten) // Desiree Kox
Heb je net wat teveel eten gehamsterd? Of zat er wat in die food box dat je even over het hoofd hebt gezien?  Wij luisterden de podcast van Het Voedselkabinet over voedselverspilling en raakten geïnspireerd om minder eten te verspillen. Zo maakten we croutons met restjes brood en bananenbrood van overrijpe bananen.  Elke keer voordat we wat weg wilden gooien, vroegen we ons af; kan ik hier nog iets mee? is dit echt afval? Wat zou ik kunnen doen om het te conserveren; drogen, wecken, fermenteren, etc.  Een leuke manier om naar je etensresten te kijken. Het kookboek van Instock staat vol tips over conserveren. (p.s. als je het wil bestellen, kijk dan even of jouw lokale boekhandel het boek heeft).

Wat gooi jij wekelijks weg aan afval? In de podcast ging al het eten uit de vuilniszakken van Helen en Samuel op een weegschaal, ze schrokken zich rot. Houd ook eens een week bij wat je weggooit aan eten (ohja onze tip weeg het vooraf dat is toch wat prettiger dan achteraf..).

Onze favorieten van dit moment

  • Voedselkabinet: Deze noemden we zojuist al, wij zijn fan. Waarschijnlijk omdat de vraag achter de podcast zo dichtbij de sfyn gedachte staat: Kun je de wereld verbeteren met eten? Helen Kranstauber en Samuel Levie geloven van wel!
  • Cheft: In deze superlekkere podcast gaat Hiske Versprille uitgebreid in gesprek met de beste en meest invloedrijke Amsterdamse chef-koks. Ze tilt deksels van pannen, trekt koelkasten open en vraagt ze het hemd van het lijf, want hoe meer je weet, hoe meer je proeft!
  • Eat for the planet van het gelijknamige boek over  de plant-based voedingsindustrie en hoe mensen, ideëen en technologieën de toekomst van het eten vormgeven
  • the EAT podcast met gesprekken van food heroes over de hele wereld.

Tekst // Joyce Schloesser en genoemde mede SFYN’ers

Beeld // Lazarus –  Wilbert van de Kamp

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten