Kies je regio
Terug naar overzicht

Zomergroenten in de spotlight!

Een belangrijk onderdeel van onze missie is het herontdekken van lokaal eten. Marjolein neemt jullie deze week mee haar keuken in! In de zomer zijn er namelijk enorm veel lekkere, verse groenten van Hollandse bodem verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er de celebrities onder de zomergroenten, zoals komkommers, sperziebonen en courgette, maar ook oude beroemdheden, bijvoorbeeld koolrabi en postelein, zijn bezig aan een comeback, mmmh!

Genoeg keuzes dus voor heerlijke recepten met zomergroenten! In het kader van de pijler Volg het seizoen, ga ik gedurende 1 week de challenge aan om 7 dagen te koken met verse Hollandse seizoensgroenten.

Dag 1
Vandaag staan er zomerbietjes op het menu. Confession: Dit is de eerste keer dat ik verse bietjes maak😊. Normaal koop ik eigenlijk altijd de voorgekookte variant. Een gemiste kans, want verse zomerbietjes zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken (en veel lekkerder!). Even de bietjes schillen, 25 minuutjes laten koken en that’s it!

Dag 2
Piepers een zomergroenten? Jazeker! In de zomermaanden worden de eerste vroege aardappels in Nederland geoogst. Deze zomerse aardappelsalade is heerlijk als BBQ bijgerecht.

Zomerse aardappelsalade

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende nieuwe aardappels
  • 1 ui
  • 1 appel (Jonagold)
  • 6 kleine zure augurken
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Peper en zout
  • Optioneel: 100 gram runderrookvlees of bieslook

Bereiding
Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes 5 minuten in een pan met water. Spoel hierna de blokjes meerdere malen goed af met koud water.
Snijd de appel, ui en augurken in kleine stukjes. Meng dit met de aardappelblokjes. Voeg als laatste de mayonaise, Griekse yoghurt en kerriepoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.

 

Dag 3
Wok o’clock! Wokken is eigenlijk altijd een goed idee. Vandaag eten we noedels met tempé, Chinese kool, sperziebonen en boterboontjes. Enkele weken terug at ik voor het eerst boterboontjes.  Ondertussen behoren ze zeker tot mijn top 10 favo zomergroenten. Boterboontjes zijn de gele variant van sperziebonen en zoals de naam al doet vermoeden zijn ze zacht en romig van smaak. Boterboontjes kan je op exact dezelfde manier bereiden als sperziebonen. Extra tip: boterboontjes zijn heerlijk in een zomerse salade.

Dag 4
Na een lange werkdag is het motto voor vanavond ‘snel en makkelijk eten’. Gelukkig heb ik gister al een soepje gemaakt.

Venkelsoep

Ingrediënten

  • 2 venkels
  • 1 grote ui
  • 1 kruimige aardappel
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 200 ml kookroom of slagroom
  • Tijm
  • Peper en zout

Bereiding
Pel de ui en snij deze in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit de ui. Maak de venkel schoon. Snij het loof van de venkel en bewaar dit voor de garnering van de soep. Snij de venkel in grove stukken en voeg dit toe aan de gefruite ui. Schil de aardappel, snij in grove stukken en voeg dit toe aan het mengsel. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen. Schenk de bouillon over de groenten en laat de soep circa 20 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg hierna de room (op kamertemperatuur) toe en pureer de soep met een staafmixer.

Dag 5
Het is alweer dag 5 van de challenge. Vandaag is een iets minder succesvolle kookdag. Het idee was om vandaag een pasta met postelein te maken. Ik was alleen even vergeten dat het maken van postelein (vooral het schoonmaken) behoorlijk tijdrovend kan zijn. Dat een deel van de postelein half geplet was in mijn overvolle boodschappentas hielp ook zeker niet mee. Aangezien postelein net als spinazie flink slinkt als het je kookt en ik eigenlijk te weinig had gekocht, ben ik maar over gegaan op plan B een salade met postelein en radijs met daarbij een broodje hamburger, jammie!

Dag 6
Weekend! Vanavond gaan we gezellig met familie uit eten. De Hollandse zomergroenten challenge wordt vandaag wat lastig, we gaan namelijk naar een pop-up carpaccio restaurant. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ‘vegetarische carpaccio’ met tomaat en mozzarella + frietjes. Dit gerecht komt nog het meest in de buurt.

Dag 7
De zomergroenten hoofdrolspeler van vandaag is: Koolrabi. Met temperaturen boven de 30 graden is het goed weer voor een wortel koolrabi salade. Daarnaast heb ik nog wat nieuwe aardappeltjes gebakken en eten we verse worst van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Kortom een heerlijk maaltje als afsluiter van deze challenge.

Ook enthousiast over koken vergeten groenten? Het kookboek Basic Kitchen vergeten groenten is dan zeker een aanrader.

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten