Kijkje in
de keten
In samenwerking met Het Scheepvaartmuseum presenteert Slow Food Youth Network 'Een kijkje in de keten'. In het Nederlandse voedselsysteem spelen allerlei verschillende actoren een rol. Wil je meer weten over het verhaal achter je kaas, gehakt, ui of tomaat? Ontdek het hier!

KAaS

Ui

tomaat

Gehakt

Reflectie

De voedselketens achter de eenvoudige tomaat, ui, gehakt en kaas hebben ons meegenomen op een intrigerende reis door het Nederlandse voedsellandschap. Veel info, misschien nog wel meer vragen. Tijd voor wat reflectie.

De voedselketen is complex en versnipperd. En elke schakel heeft zijn eigen belangen. Maar welke partij draagt de verantwoordelijkheid voor de soms oneerlijke staat van de keten? Boeren dragen onterecht de lasten van de huidige problematiek. Welke partijen dragen momenteel geen te weinig lasten terwijl ze dat wel zouden moeten doen?

Sommige schakels, zoals zaadveredelingsbedrijven, worden steeds machtiger.De machtsverhoudingen in ons voedselsysteem zijn aan het verschuiven. Wat voor gevolgen heeft dat voor bijvoorbeeld de boer, en voor de consument?

Nederland staat  voor de uitdaging om ons landbouwsysteem te heroverwegen als we ons voedsel van eigen bodem willen blijven oogsten  én een gezonde, groene leefomgeving willen creëren voor toekomstige generaties. Dit vergt aanpassingen in ons eetpatroon, een nieuwe en toekomstbestendige rol voor agrariërs, en innovatieve landbouw.

Op internet, (sociale) media, TV en zelfs in de politiek wordt de voedselketen op een bepaalde manier geframed. Zo wordt ons beeld van de voedselketen gevormd door partijen die eigenlijk een grote afstand hebben tot de keten. Extremen worden benadrukt, en er is weinig ruimte voor nuance: dat is niet bevorderlijk voor gesprekken rondom de voedselproblematiek.De daadwerkelijke mensen achter de keten krijgen geen podium.

Bij SFYN  hopen we dat ons onderzoek en de reflectieruimte je inspireren om respect en begrip te ontwikkelen voor de voedselketen en haar infrastructuur, bewust te worden van haar complexiteit en vragen te stellen over haar toekomst. Wees nieuwsgierig en neem niets klakkeloos aan. Laten we gezamenlijk streven naar een duurzame, veerkrachtige voedselketen, waarin verantwoordelijkheid wordt gedeeld en waarin we onze rol als consument (of iets anders) met aandacht vervullen. Samen kunnen we de toekomst van ons voedselsysteem vormgeven.

Wil je na het bekijken van de ketens zelf wat doen?Verstuur dan zelf een brief naar de minister/boer/beleidsmaker/CEO/ zaadveredelaar/anders. Hiernaast vind je een voorbeeldbrief. Deze kan je invullen en zelf versturen. Door veel brieven te sturen en vragen te stellen zenden we samen het signaal dat we wél iets kunnen doen als consument.