Zo nu en dan vragen we een bekende SFYN’er ’t hemd van het lijf. Dit keer is onze penningmeester, Sem Roefs, aan de beurt. In 2017 volgde hij de SFYN Academie, afgelopen zomer fietste hij van Nederland naar Italië tijdens de Giro di SFYN én hij zet zich al tijden enthousiast in voor een good, clean & fair voedselsysteem als bestuurslid van SFYN Nederland. Hoogste tijd om hem beter te leren kennen!
1. Wie ben je en wat doe je?
Hoi. Ik ben Sem en ik ben in te huren als projectleider, campagnemanager en voor strategisch advies. Dat doe ik in de culturele, agri/food en duurzame hoek. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld als interim campagne medewerker duurzaamheid op de Universiteit van Utrecht. Samen met mede-SFYN’er Sake maak ik onder andere een duurzaamheids-academie en een podcast over toffe duurzame projecten op de UU.
2. Hoe ben je ben met het Slow Food Youth Network in aanraking gekomen?
Ik werkte bij Studio/K (restaurant, bioscoop en club volledig gerund door studenten) toen daar het Food Film Festival werd gehouden. Een enorm spektakel waar ik voor het eerst met SFYN in aanraking kwam. Na Studio/K ben ik bij Rijsel gaan werken en een eigen cateringbedrijf begonnen. Daardoor ging ik steeds meer nadenken over de herkomst van voedsel en onze relatie met voedsel. Als je daar meer over wil weten kom je al snel bij SFYN terecht, dus besloot ik de academie te gaan doen. Daar heb ik geweldige mensen ontmoet, ongelofelijk veel geleerd en een fantastische tijd gehad!
3. Je bent sinds een aantal maanden penningmeester, wat houdt die functie precies in en hoe bevalt het tot nu toe?
Ik heb meteen gesolliciteerd toen de functie van penningmeester vrij kwam. Bovendien ik het gewoon leuk om na te denken hoe we met alle SFYN’ers het voedselsysteem kunnen verbeteren.
4. Wat is je droom voor de toekomst van SFYN?
In een ideale situatie zou SFYN niet hoeven te bestaan en zou duurzaam en gezond voedsel voor iedereen toegankelijk zijn. Maar helaas zijn we daar nog niet en dus vind ik dat wij (de jonge generatie) ons kei-hard moeten inzetten om dat te bewerkstelligen.
5. Wie is voor jou een inspiratie/rolmodel (als het gaat om voedsel?) en waarom?
Afgelopen na-zomer fietste ik met SFYN naar Terra Madre in Turijn (aanradertje) waarna ik mijn weg vervolgde naar Sardinië om daar een maand bij Michelé en Adriana op hun kleinschalige gemengde boerderij te werken (ook een aanrader). Tijdens mijn reis las ik het boek The Third Plate van Dan Barber. Een enorm inspirerend boek waarin hij de koppeling tussen gastronomie en een duurzaam voedselsysteem maakt.
6. Je woont in Amsterdam. Heb je een tip (restaurant, winkel, markt, boerderij: food-gerelateerd) voor iedereen die geïnteresseerd is in good, clean & fair voedsel?
Ja, ik heb heel veel tips! Een van mijn hobby’s is om mensen naar leuke restaurants te sturen (schroom dus niet om dat ooit te vragen). Maar als ik nu één tip mag geven, dan raad ik je aan om eens een jenever te gaan drinken bij ‘t Nieuwe Diep. Bestel een pils en een 5 jaar oude jenever en ga aan de waterkant zitten. Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt!
7. In september bestaat SFYN 10 jaar, op welke manier zou jij dit willen vieren?
Zou heel graag een mega groot diner willen waar alle SFYN’ers aanschuiven. En waar iedereen op zijn eigen manier iets aan bijdraagt. Want och, wat ben ik trots op alle SFYN’ers die dag in dag uit hun stinkende best doen om de mooiste producten te maken, het voedselsysteem te verbeteren, de lekkerste gerechten te koken en heel veel andere mensen aan te sporen dat ook te doen!
Tekst // Sem Roefs & Saskia Littooij
Beeld // Ruben de Ruijter
Sep 10, 2021 2:52 PM