Tijdens de SFYN Academie leer je veel bijzondere mensen kennen. Je ontmoet tegenpolen en gelijkgestemden. Je wordt, hoe dan ook, uitgedaagd om anders na te denken over bestaande systemen en open te staan voor nieuwe perspectieven.
Bovendien is de SFYN Academie een katalysator voor succesvolle samenwerkingen en mooie mijlpalen. Wekelijks delen wij succesverhalen van twee oud deelnemers. Deze week in de spotlights: Saraï Pannekoek & Wiebe Jansma.
Wie ben je en wat doe je?
Saraï is sportdiëtist, onderzoeker en auteur. Ze deed mee aan de SFYN Academie in 2019.
Wiebe is student bestuurskunde en werkt in een halal slagerij. Hij deed in 2019 mee aan de SFYN Academie.
Wat is jullie succesverhaal?
“Voedsel is veel meer dan wat je in je mond stopt wanneer je honger hebt. Voedsel is cultuur, voedsel is politiek, voedsel is emotie en voedsel is onlosmakelijk verbonden met fysiek en geestelijk welzijn.
Saraï heeft me tijdens de academie geïnspireerd om op een meer holistische manier naar voedsel te kijken. Ik heb dat vertaald naar een gevarieerder dieet, meer interesse in de herkomst en impact van mijn voedsel en meer aandacht voor de mens achter de voedselproducent. Concreet betekent dit laatste; liever huisgemaakte gerechten dan van een restaurantketen en liever groente van de groenteboer dan van een grote supermarkt.
Wiebe heeft mij tijdens de academie veel geleerd over het halal slachten van dieren en wat daarbij komt kijken. Ik vond dat heel leerzaam, omdat ik daar vóór de academie wel een mening over had. Daarnaast merkte ik dat het verhaal achter het voedsel mij enorm inspirerende en zeer verzadigend werkte voor mijn ziel, waardoor ik weer een heel klein beetje dierlijke producten gaan integreren in mijn voedingspatroon.
De academie heeft onze blikken enorm verruimd en heeft ons kennis laten maken met een indrukwekkende en uiterst gecompliceerde wereld die schuilgaat achter de voeding die wij dagelijks eten. Het is een fantastische mogelijkheid voor iedereen die graag met voedsel werkt, of graag meer wil weten over de voedselketen en de voedselindustrie. Ongeacht je achtergrond is er voor iedereen enorm veel te leren. De academie is geschikt voor zowel de overtuigde veganist als de fervente vleeseter.”
“De academie is geschikt voor zowel de overtuigde veganist als de fervente vleeseter.” – Saraï
Praktische informatie
De SFYN Academie is een project van Slow Food Youth Network Nederland. De elfde editie start in januari 2020 en wordt georganiseerd door Arjanne Bode. Het lesprogramma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zes themadagen, een reis en een praktische case. Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, hebben een vurige passie voor voedsel en studeren of zijn werkzaam in de voedselketen, in de breedste zin van het woord. Aanmelden kan tot en met uiterlijk 1 november 2019 om 12:00, bekijk alle voorwaarden op www.sfyn.nl/academie.
Sep 10, 2021 2:18 PM