Het weekend van 11 en 12 maart stond voor de SFYN Academie deelnemers in het teken van het thema 'Het dier en politiek'. Deelnemers Elzelinde en Wander schreven een 'achterafje' over hun ervaringen, mét plaatjes over de interessante discussies die ze gevoerd hebben. Lees snel verder!
Politiek...
Een stukje vlees bij het eten?
In Nederland consumeren en produceren we veel vlees. In 2020 is er 555,7 miljoen kilogram vlees verkocht via de slager en supermarkt (WUR). Niet alleen voor onze eigen bevolking, ook voor de export produceren we veel vlees. In 2020 werd 3,6 miljard kilogram vlees geëxporteerd, daarmee is Nederland de grootste exporteur van vlees in de EU (CBS).
De consumptie van vlees heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel van mens en dier, en ook voor het milieu. Een totale systeemverandering is nodig, waarbij wet- en regelgeving hand in hand gaat met onder andere de ontwikkeling van de boerderijen en dierenwelzijn, maar ook de prijs en de promotie van het vlees in supermarkten.
De consument kan een positieve invloed uitoefenen door bewuste keuzes te maken. Mag de overheid het maken van bepaalde keuzes beïnvloeden? Bijvoorbeeld door meer informatie te geven over de herkomst van vlees? Om jou als consument aan het denken te zetten, stellen we een aantal punten ter discussie:
...en het dier:
Een stukje vlees in de stal.
Nederland heeft in 2021 zo’n 11,4 miljoen varkens, waarvan wij afgelopen weekend een handjevol hebben mogen bewonderen. Het woord van de eerste dag was toch wel ‘Nuance’. Varkens worden op veel verschillende manieren gehouden. Met sommige boeren ben je het eens en met sommige ook niet. De hoeveelheid ruimte van sommige varkens was jaloersmakend voor een student uit Amsterdam. Aan de andere kant stonden dieren in lange gangen bij elkaar. Wat hierin op viel, waren de mensen achter het de productie. De liefde en zorgzaamheid die hier vanaf kwam. Het bekommeren om de dieren, ongeacht welke boer of leefomstandigheid de dieren hadden.
Quote van de dag: “Ik zag dingen die ik niet had verwacht, heel heftig.”
De varkenspest in 1997 heeft grote indruk gemaakt op de huidige generatie. Ieder van deze boeren heeft hier ook weer zijn eigen les uit getrokken. De ene wilt nooit meer zoveel dieren afmaken, dat er minder dieren werden gehouden. De ander koos er juist voor om de mens en omgevingsfactoren te beïnvloeden zodat dit nooit meer zou gebeuren. Ieder wilt hetzelfde; het varken is voor consumptie, dus daar hebben we geen medelijden mee. Maar wel op welke manier het dier daar komt. Het liefst zonder stress en met genoeg eten in zijn lichaam.
Mar 21, 2022 1:20 PM