Op woensdagavond 9 maart schoven SFYN-Utrecht leden aan bij het voedseldebat, georganiseerd door Food-Print Utrecht Region. Zij zetten zich in voor een duurzame, gezonde voedselomgeving. In een strak programma van twee uur, begeleid door Irene Mommers en Natascha Kooiman, debatteerden 14 lokale politici over vier stellingen over het voedselsysteem in Utrecht. SFYNnster Pietsje schreef een verslag!
Wist je dat maximaal 5% van al het eten en drinken dat in Utrecht wordt geconsumeerd in de provincie Utrecht wordt geproduceerd? Dit terwijl er wel veel voedsel wordt geproduceerd, met name veel zuivel. De PvdA, BIJ1 en Één Utrecht debatteren over de eerste stelling die door Mark Frederiks van Local 2 Local wordt geïntroduceerd: In 2025 is 20% van het geconsumeerde voedsel door Utrechters lokaal geproduceerd.
Alledrie partijen lijken het in de eerste instantie eens te zijn en willen naar die 20%. De PvdA benadrukt hierbij dat eten en drinken ook zeker betaalbaar moet blijven en roept op om hier provinciaal in samen te werken en ook niet massaal naar de (lokale) zuivel te grijpen. Bij1 zegt naast meer lokale consumptie ook te willen gaan voor biologisch en vindt dat gemeenten boeren moet ondersteunen in de onderhandeling met supermarkten. Eén Utrecht roept vooral op om juist de kracht van ondernemers op te zoeken en daar als gemeente naast te gaan staan. Ook gezond eten is daarin belangrijk. Via een ‘wildcard’ plaatsen ook de Piratenpartij, SU, VVD en PvdD opmerkingen: zo zouden patenten op voedsel moeten verdwijnen (Piratenpartij) en moet de schaarse ruimte in de stad ook dienen voor woonlocaties en vertical farming (VVD).
Een lokale boer uit Bunnik en tevens bestuurslid van Friesland Campina heeft vraagtekens bij de plannen van o.a. Bij1 en deelt zijn kennis over wat er wel en niet kan groeien in Utrecht. Ook noemt hij geëmotioneerd dat hij vast zit in het systeem waar de supermarkt veel te veel macht heeft over melkprijzen. Ik merk dat het bij de partijen hier af en toe wat aan expertise ontbreekt.
Stelling 2: In 2025 ontvangt elke school geld voor een gezonde (groenterijke) lunch. Het CDA en D66 zijn voor. D66 geeft aan dat ongelijkheid in de broodtrommel begint, dat het aanbieden van een gezonde lunch voor ieder kind belangrijk is en zijn het eens met de stelling. Echter bedragen de kosten voor dit plan zo’n 30 miljoen euro en daarom zou D66 willen starten met daar waar het alleen noodzakelijk is. Stadsbelang Utrecht noemt een plan als dit betutteling en wil dit op een andere manier stimuleren. Ook de VVD wijst lichtelijk naar de verantwoordelijkheid van de ouders.
De derde stelling wordt geïntroduceerd door Marjolein Geurts (BeBright): In 2025 is het aantal fast food locaties in Utrecht gehalveerd. Waar partijen het over eens zijn is dat er veel fastfoodketens in de stad zijn: de grote gele M, de KFC en gekleurde donuts proberen overal consumenten te verleiden. FvD noemt vooral de hele constructie van het belastingsysteem en de voordelen voor de grote ketens de grootste oorzaak van dit probleem. Dit zou de ongelijke markt tussen de lokale horecazaak en de fastfoodketen veroorzaken en ervoor zorgen dat de ketens zich vestigen op dure plaatsen in de stad. Het standpunt eindigt bij een oproep om uit de EU te stappen. S&S (Student en starter) benadert het liever positief. In plaats van fast food ketens verbieden, willen zij juist andere, gezondere alternatieven stimuleren. Ook PvdD wil het liefst meer plantaardige alternatieven en ondernemers stimuleren. Bij mij rijst de vraag.. gaan we er dan van uit dat plantaardig gezond is?
De laatste stelling is iets minder populair, de PP, SU en CU debatteren over de vierde stelling: In 2022 heeft de Gemeente Utrecht een afdeling ‘Voedsel en Voedselomgeving’. Alle partijen lijken hier niet mega enthousiast over te zijn. Dat het een belangrijk thema is, wordt wel duidelijk tijdens zo’n avond. Maar een aparte afdeling lijkt niet perse de oplossing. De boodschap die bij mij blijft hangen is vooral: alles dat je aandacht geeft, groeit.
Tekst: Pietsje van der Leeuw
Foto: Neonbrand
Mar 21, 2022 10:42 AM