De Klimaatmars: en nu?

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Natte sokken en doorweekte spandoeken. Kippenvel en klappertanden. Op zondag 10 maart was het zo ver: de Klimaatmars in Amsterdam! Samen met zo’n 40.000 anderen heeft SFYN regen en wind getrotseerd voor een eerlijker klimaatbeleid.

Onze boodschap? Wij willen échte oplossingen voor het grote klimaatprobleem. Geen vage beloften of inhoudsloze compromissen. Niet alleen de consument dient zijn of haar voedselkeuzes onder de loep te nemen, óók de overheid dient een duurzamer landbouwbeleid te realiseren.

De grootste Klimaatmars in Nederland ooit
‘Klimaatdrammer’ wordt het genoemd, “iemand die hamert op de noodzaak van – in de ogen van critici draconische – klimaatmaatregelingen”, maar dan met negatieve bijklank. Ikzelf zie het meer als een geuzennaam. Blijkbaar is drammen nodig om de problematiek aan de kaak te stellen. En het helpt! We stonden met 40.000 klimaatdrammers te protesteren voor een groenere toekomst, waarin iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Deze grote opkomst, heeft 10 maart tot de grootste nationale klimaatmobilisatie ooit gemaakt, volgens Milieudefensie. Ook binnen SFYN was de opkomst groot, bijna vanuit elke regio waren er enthousiaste SFYN’ers, waardoor we een krachtig blok binnen de mars vormden.

Klimaatmars 2019

Het SFYN blok werd getypeerd door creatieve protestborden en bakfietsen met prachtige bio-appels van boer Robert en Eosta. We deelden onze appels uit aan mededemonstranten en af en toe aan een verdwaalde, verwarde toerist die zich door de menigte heen probeerde te wurmen. Dit leidde tot goede gesprekken en tot het verspreiden van positive vibes. Die waren nodig, want het was een regenachtige, winderige en ijskoude dag.

Voedsel en het klimaat
SFYN liep mee met de klimaatmars om de wederzijdse beïnvloeding van voedsel en het klimaat duidelijk te maken. Voedselproductie is, aan de ene kant, één van sectoren die bijdragen aan klimaatverandering, maar, aan de andere kant, is het een van de meest getroffen sectoren door klimaatverandering. Daarom liepen wij van de Dam naar het Museumplein met een dubbele boodschap:

1) om de overheid te dwingen duurzamer landbouwbeleid te realiseren, waarin biodiversiteit en cultureel erfgoed beschermd worden
2) om de burger (en dus consument) te stimuleren duurzamere voedselkeuzes te maken, door bijvoorbeeld lokaal en seizoensgebonden te eten

De eerste van deze eisen hebben we, hopelijk, op 10 maart nog meer kracht bijgezet. Het resultaat hiervan wordt eind april duidelijk, wanneer door de overheid een nieuw pakket met klimaatmaatregelen wordt gepresenteerd. Echter, onlangs meldde Rutte dat er een CO2-heffing moet gaan worden ingevoerd, hoewel er snel genoeg werd aangekondigd dat er uitzonderingen gaan worden gemaakt voor bedrijven die bovenmaats presteren, een bonus-malus systeem in plaats van een algemene belasting per ton uitgestoten CO2.

Klimaatmars 2019

Het tweede punt, het stimuleren van duurzame voedselkeuzes, deden we voor de mars, tijdens de mars en blijven we altijd doen! Hoe? Door complexe voedselvraagstukken op de kaart te blijven zetten. Want wij zijn ervan overtuigd dat door onze eetgewoonten te veranderen, we kunnen bijdragen aan (een deel van) de oplossing. Neem je eigen consumptiepatroon eens onder de loep en koop biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Ga eens langs bij een boer bij jou in de buurt en ontdek waar jouw voedsel vandaan komt. Verminder je consumptie van vlees, eiwitten of zuivel, en koop zo veel mogelijk producten zonder (plastic) verpakking. Élke bewuste voedselkeuze draagt bij aan de transitie van ons voedselsysteem. Met élke bewuste voedselkeuze laat jij je stem horen en laat jij zien hoe het anders kan en móet.

They are giants, but we are millions
Al tijdens de reis naar de mars toe, maar zeker toen we op de Dam stonden, was de saamhorigheid en de kracht van de klimaatmars duidelijk. Spontaan werden er door de demonstranten, nog onderweg naar de mars of al wachtend op de Dam, gesprekken aangegaan over klimaatbeleid, grote vervuilers, eigen bijdrage aan verbetering en leuke woordgrapjes op de protestborden. De kracht van een mobilisatie als deze zit in de grote aantallen mensen die aanwezig zijn, hoewel iedereen individueel kan denken geen verschil te maken, maken wij wel degelijk een sterk statement: ‘they are big, but we are billions’!

Tekst // Shana Hepping & Slow Food Youth Network
Beeld //Shana Hepping & Marianne Knollema

INFO@SFYN.NL
WEBSITE BY SANNESOFIA.NL

Download PDF

Sep 10, 2021 2:49 PM