Gisteravond is de SFYN Academie 2025 feestelijk geopend! Het hoge woord is eruit: dit zijn de 26 deelnemers van de vijftiende editie van de SFYN Academie. Lees hier wie ze zijn, wat ze doen, en wat hen drijft!
Birk Heijkants // Eigenaar Restaurant Rotonde
Drie jaar geleden ben ik Restaurant Rotonde in Rotterdam begonnen samen met Jord en Roy. Bij Rotonde onderzoeken we altijd hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen werken, in de breedste zin van het woord. Het gaat over waar onze ingrediënten vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden maar ook bijvoorbeeld over hoe we op een duurzame manier met onze collega's omgaan. Daarnaast heb ik journalistiek gestudeerd en ook een tijdje als journalist gewerkt. Ik zou mezelf omschrijven als eerlijk, scherp en nieuwsgierig. Op de Academie hoop ik mijn duurzaamheidszoektocht voort te zetten met nieuwe invalshoeken.
Elise Pelgrim // Consumer Science Specialist bij Jacobs Douwe Egberts Peet's
Ik heb een algemene fascinatie voor de mens in relatie tot voeding, van voedselkeuze tot vertering. Tijdens mijn masters Sensory Science en Health Food Innovation Management, heb ik me gespecialiseerd in smaakbeleving en het ontwikkelen van levensmiddelen die voldoen aan de wensen van de consument. Mijn werk bij JDE Peet’s sluit hier perfect bij aan. Ik vind het leuk om te merken dat iedereen binnen mijn bedrijf vol passie over koffie spreekt en het ook met aandacht drinkt. Ik zou graag zien dat iedereen zoveel liefde heeft voor alles wat er geconsumeerd wordt! Naar mijn mening is het meer in contact staan met onze voeding een belangrijke stap in het realiseren van een duurzaam voedselsysteem. Dit perspectief breng ik graag naar voren in de academie.
Käthe Ploeger // Student International Development Studies aan de UvA
Ik ben een enthousiaste aanpakker met een zwak voor lekker eten. Het liefst deel ik mijn liefde voor voedsel met zo veel mogelijk mensen, want als antropoloog geloof ik dat verbinding de sleutel is tot een duurzamer en eerlijker voedselsysteem. Daarom breng ik mensen graag in contact met het verhaal achter hun eten, bij voorkeur lokaal en duurzaam geproduceerd. Bijvoorbeeld in mijn job als barista of als beginnende cateraar. Na afgelopen jaar werkervaring op te doen bij een duurzaam viskeurmerk en in verschillende buurttuinen, weet ik zeker dat de SFYN academie mijn volgende stap is om mijn steentje bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Daan Tomesen // Ketenontwikkelaar biologisch vlees bij De Groene Weg
Geboren en getogen in de Achterhoek. Na een studie bedrijfskunde, ben ik per toeval in de agrarische sector aan het werk gegaan. De eerste jaren heb ik een keten in Duitsland mogen opbouwen. Nu houd ik mij al 3 jaar bezig met het opbouwen van nieuwe ketens voor biologisch varkens-/rundvlees in Nederland, Duitsland en België. Het gehele voedselsysteem is ondertussen een passie geworden. Hoofdzakelijk houd ik mij bezig met de rol van het dier in een duurzaam voedselsysteem.
Maartje Trimpe Burger // Eigenaar biologisch vegetarisch restaurant Enig Alternatief
Als liefhebber van goed, gezond en lokaal eten heb ik als eigenaar van biologisch en vegetarisch restaurant genaamd Enig Alternatief, een plek kunnen creëren waar ik mijn idealen tot uiting kan brengen. Elke dag koken we een daghap, waar je van kunt genieten zonder keuzestress: gewoon aanschuiven! Lekker eten brengt verbinding en daar hou ik van. Buiten mijn werk ben ik graag te vinden in de natuur, geniet ik van klussen in huis en ontdek ik graag een beetje van de wereld en dat hoeft niet ver weg te zijn.
Lisanne Slager // Student Plantenwetenschappen aan de WUR
Ik ben een student van 22 die haar plek aan het zoeken is binnen ons huidige voedselsysteem met al zijn uitdagingen. Ik hoop mijn verantwoordelijkheidsgevoel, activisme en creativiteit in te kunnen zetten om bij te dragen aan een betere toekomst. Naast studeren werk ik aan een podcast over agro-ecologie en ben ik actief bij lokale initiatieven zoals een tuinderij, culturele events en een duurzaam cateringsbedrijf. Hier kook ik zingend diners die mensen samenbrengen. Mijn verschillende passies brengen me in beweging en geven me de energie om actief bij te dragen aan projecten die ertoe doen!
Leah ter Berg // Bakker bij Vuurtoreneiland & Programmamaker bij Plaats De Kleine Aarde
Eten, dat is waar het bij mij om draait. Ik geniet er zelf natuurlijk enorm van, maar ik wil ook andere inspireren om te genieten van goed en eerlijk voedsel. Bij Vuurtoreneiland bouw ik aan mijn praktische kennis als bakker en maak ik mensen blij met het fantastische product wat brood is. Als programmamaker bij Plaats De Kleine Aarde probeer ik op een creatieve manier mensen te inspireren om meer betrokken te raken bij wat zij eten en waar het vandaan komt. Voor mij heeft eten de kracht om mensen bij elkaar te brengen en praktisch te inspireren om voor zichzelf, elkaar en de wereld te zorgen.
Marieke Keijsers // Category manager bij Crisp
Ik ben Marieke en werkzaam als category manager bij online supermarkt Crisp. Hier ben ik commercieel verantwoordelijk voor het bakkerij-, kaas- en ontbijtassortiment. Na ruim 10 jaar werkzaam te zijn in bij duurzame foodbedrijven ben ik nog steeds niet uitgeleerd in de wereld van beter eten en kijk enorm uit naar de academie. Ik woon met veel plezier in Breda samen met mijn man en hond.
Maarten de Vries // Projectmanager en fermentatie-expert
Tot aan eind 2024 was ik actief als Project Manager in de Work Management wereld. Mijn team en ik adviseerde Nederlandse- en internationale organisaties in het organiseren van hun werk. Ik ben goed in het beheren van projecten, ontwikkelen van relaties en opschalen van initiatieven. In mijn vrije tijd ontwikkel ik nieuwe producten dmv fermentatie en ga ik naar Food Innovation evenementen. Mijn 2025 staat in het teken van passie en ambitie. Op het moment van schrijven ben ik op zoek naar een nieuwe job en/of ondernemende stap in de verduurzaming van ons voeding/landbouw systeem. Ik geloof dat SFYN hier een katalysator voor wordt.
Marijn van Doorn // Innovatiecoördinator bij BO Akkerbouw
Met een passie voor voedsel en wortels in de agrarische sector werk ik bij BO Akkerbouw als coördinator innovatie. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ideeën, techniek en samenwerkingen. Mijn missie is om akkerbouwers te inspireren en verbinden, nieuwe mogelijkheden te verkennen en innovatie tastbaar te maken voor de sector.
Matthijs van Gaalen // Senior Consultant Food Transition
Een gedreven professional met een passie voor voeding en alles wat daar mee te maken heeft. Vanuit zakelijk oogpunt zet ik mijn in op de verduurzaming van de complete voedselketen en help ik bedrijven met het toekomstbestendig (en circulair) maken van hun business model. Persoonlijk vind ik leuk om in de keuken te staan en te kijken hoe je een gezonde, culinaire en ook nog klimaat neutrale maaltijd kan maken!
Maxime Botz // Commercieel Manager bij Sabor Verde
Hoi! Mijn naam is Maxime en in 2021 heb ik in mijn loopbaan de switch richting de voedselindustrie gemaakt. In verschillende rollen heb ik kennis mogen maken met de diversiteit van het voedsellandschap en in mijn huidige rol hou ik me dagelijks bezig met de positieve impact van duurzame landbouwkeuzes op mens en klimaat. De passie voor eten houdt niet op bij werk - ik bevind me graag in de keuken, om uit de (nog steeds) groeiende collectie kookboeken te koken.
Maya Ouwehand // Zelfstandig Sociaal Designer & Programmamaker
Hi, ik ben Maya, sociaal ontwerper en programmamaker op het snijvlak van voedsel, cultuur en ecologie. Het voedselsysteem blijft me eindeloos fascineren, omdat er zoveel aspecten in samenkomen: biodiversiteit, landgebruik, cultuur, smaken en meer! Tegelijkertijd maakt deze complexiteit de transitie naar een gezonder systeem uitdagend. In mijn werk zet ik ontwerp in om alternatieve voedselrealiteiten tastbaar te maken, via events en installaties.
Mees van Bemmel // Student plant-based chef bij ROC Amsterdam
Mijn naam is Mees en ik ben 18 jaar oud. De meeste tijd breng ik door in de keuken, thuis en op de werkvloer. Daarnaast ben ik graag buiten en nieuwsgierig naar de wereld om ons heen. Ik kijk uit naar een leerzaam en veelzijdig halfjaar waarin ik meer te weten kom over de bron ons eten, en het eten waar ik dagelijks mee werk.
Sanne van 't Net // Freelance projectmanager & marketeer met impact
Al van jongs af aan werd het mij met de paplepel ingegoten: eten is meer dan wat er op je bord ligt. Het voedt, het vertelt verhalen én het brengt mensen samen. Mijn nieuwsgierigheid naar eten en alles daaromheen vormt als een rode draad mijn pad door het leven. Gaandeweg ontdekte ik steeds meer over de impact van eten en hoe groot onze gezamenlijke verantwoordelijkheid daarin is. Daarom zet ik mij als enthousiaste en creatieve projectmanager en marketeer in voor een wereld die duurzaam, eerlijk en vriendelijk is voor mens, dier en planeet. Voor mij draait het om luisteren, openstaan voor nieuwe ideeën, leren van elkaar, verbindingen leggen en samen bouwen aan een lange, gastvrije tafel. Een tafel waar voor iedereen plek is om aan te schuiven.
Nadia Scheepens // Sustainability Analyst Trainee bij Nexio Projects
Ik ben Nadia, opgegroeid in een agrarische familie, waar mijn passie voor zowel landbouw als natuur is ontstaan. Als net afgestudeerde in milieuwetenschappen, beleid en management (MESPOM), ben ik gedreven om manieren te vinden om landbouw, natuurbeheer en duurzaamheid te verbinden. Door mijn internationale studie, ben ik in aanraking gekomen met verschillende perspectieven, wat mij inspireert om milieuproblematiek aan te pakken vanuit zowel een milieu- als sociaal-economische hoek.
Nadine Rauterberg // Ontwerper & food creative
Als ontwerper en food creative richt ik mij op voedsel-waarde-transities, waarbij mijn focus ligt op co-creatie, met als doelstelling perspectieven van boeren, overheden, consumenten en commerciële partners op maatschappelijke voedselvraagstukken bij elkaar te brengen d.mv. het creëeren van interactieve eetbelevingen. Aan deze nieuwe invalshoeken koppel ik een ervaring, waardoor ik door beleving beweging brengt voor verandering. Ik geloof namelijk dat de kern hem zit in gedragsverandering, wat begint bij een ervaring.
Ruben Boogaard // Consultant Duurzaamheid bij Albert Heijn
Als je in Nederland leeft, kan je bijna niet om Albert Heijn heen. Dagelijks halen miljoenen mensen hun eten uit onze schappen. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee: hoe helpen we klanten bij het maken van de juiste keuzes voor mens, natuur en dier? Het drijft me om mee te werken aan het beantwoorden van deze vraag. Dat is complex en uitdagend, maar ook fascinerend en leuk! Na twee jaar in een commerciële rol gewerkt te hebben bij eCommerce, ben ik onlangs gestart als consultant duurzaamheid. Vanuit hier hoop ik nog meer te leren over het voedselsysteem en onze rol daarin.
Nikki Peters // Marketing, communicatie en commercie bij Wim Peters Kwekerijen
Ik ben Nikki Peters, de 4e generatie bij Wim Peters Kwekerijen. Hier draag ik met passie de verantwoordelijkheid voor marketing, communicatie en commercie, waarbij ik de traditie van ons familiebedrijf combineer met een frisse, moderne aanpak.
Vincent Vegt // Student Geestelijke Verzorging aan de Radboud Universiteit
Hoi, ik ben Vincent, 23 jaar en altijd nieuwsgierig naar de verhalen achter ons eten. Als student geestelijke verzorging onderzoek ik wat mensen écht voedt – fysiek, mentaal én spiritueel. Vaak lijkt voeding te gaan over vullen in plaats van voeden, terwijl we steeds verder verwijderd raken van de oorsprong van ons voedsel. Bij de SFYN Academie wil ik ontdekken hoe we mensen opnieuw kunnen verbinden met hun eten en hoe voeding kan bijdragen aan een duurzame, toekomst. Met praktische en creatieve oplossingen die impact maken, wil ik voeding zien als iets dat versterkt en verbindt, in plaats van enkel leegtes opvult.
Raisa van Houwelingen // Biodynamisch boer bij Sophia’s Tuin
Het telen van voedsel is een basiselement, waar alles samen komt. Voedsel vormt een fundamentele verbinding tussen mens en ons ecosysteem. Eigenlijk alle systemen. Dat maakt voor mij de vorm van biologisch(dynamisch) voedsel telen zinnig en van belang. In het hier en nu met je handen in de aarde en tegelijkertijd werken aan een toekomst waarin we weer samen kunnen werken met ons ecosysteem.
Rick Gitzels // Business Developer bij Blockbax
Rick hier, woon in Den Haag en bij Blockbax werk ik dagelijks aan digitalisering in allerlei sectoren - van energie tot aan de glastuinbouw. Opgegroeid tussen de kassen als zoon van een plantenkweker is de passie voor voedsel met de paplepel ingegoten en na mijn studies heb ik in rollen gewerkt rondom digitalisering en innovatie in de glastuinbouw. In deze periode werd deze sector bekritiseerd én geprezen en merkte ik hoe complex ons voedselsysteem eigenlijk is. Ik kijk er ontzettend naar uit om meer te leren over ons voedselsysteem en verbinding te maken met jonge voedselveranderaars!
Oscar Delissen // Productontwikkelaar bij Revyve
Hallo! Mijn naam is Oscar, ik ben 27 en kom uit Utrecht. Ik ben gek op ambachtelijk, innovatief en duurzaam eten. Of het nu wijn, koffie, brood of pasta is, als het met aandacht wordt gemaakt, heb je mijn interesse. Zo werk ik nu bij Revyve in een labkeuken waar we kippenei vervangen door een ingrediënt gemaakt van gist. Hier komt mijn liefde voor werken met m'n handen samen met mijn academische achtergrond. Mijn ideale volgende stap is om in een grote stad in Europa te werken aan culinaire R&D, bijvoorbeeld in de ontwikkelkeuken van een restaurant. Dat zou een mooi opstapje zijn voor mijn droom om over 15 jaar mijn eigen pasticceria of restaurantje te openen. Voor nu kijk ik uit naar de verbreding die SFYN me kan geven naast het zinvolle en zingevende werk dat ik al doe.
Sanne van Oosterwijk // Zelfstandig ondernemer Wij zijn Spruit & kok in opleiding
Ooit gestart in de vrijeschool kleuterklas als Juffie Sanne, maar inmiddels getransformeerd tot eigenaar van Wij zijn Spruit. Hierbij is de liefde voor educatie behouden, maar heeft mijn aandacht zich gericht tot eerlijk & gezond geproduceerd voedsel; van bodem tot bord.
Robin van der Sluis // Sommelier bij Wijnbar VinVin en Restobar Rosie
Ik ben Robin en na te hebben gewerkt in de culturele sector heb ik mijn liefde voor gastronomie, en vooral wijn, herontdekt. Bij deze herontdekking kwam ik ook in aanraking met de brede wereld van biologische, bio-dynamische en natuurlijke wijnbouw en de vele filosofieën die hier bestaan. Na twee jaar ervaring als sommelier, het behalen van de nodige papiertjes en ervaring met wijn maken, breid ik mijn kennis en blikveld graag uit naar slow food in het algemeen en "fair practice" in elke denkbare vorm. Dit om mee te nemen naar de wijnbar die ik in 2025 open.
Stephan van Kleef // Productmanager bij Rabobank
Nieuwsgierigheid, dat drijft mij. Alles is interessant en iedereen heeft een verhaal te vertellen. Mijn verhaal begint al vanaf jongs af aan, door in verschillende landen te leven en culturen te ervaren. Nu weer terug in Nederland (al 12 jaar), duik ik dieper in de onderwerpen waar mijn hart sneller van klopt. Zelf ontwikkeling, emotionele zelfkennis en voedsel (o.a.). Bij de Rabobank werk ik aan criteria waar bedrijven aan getoetst worden en probeer ik bij te dragen aan de uitdagingen die op ons pad staan.
Jan 9, 2025 11:47 AM