Foto's: Studio pur sang
De Slow Food Youth Network Academie 2024 zit erop! Voor de veertiende keer reisden 25 jonge professionals samen door het Nederlandse voedsellandschap en werkten ze vanuit verschillende perspectieven aan een écht voedselvraagstuk. Zo klopte ook de Provincie Noord-Holland bij SFYN aan met een vraagstuk: de verwaarding van de wilde gans.
Heeft jouw organisatie ook een uitdaging die vraagt om frisse, innovatieve ideeën? Laat het SFYN netwerk voor jou werken! Meer informatie en aanmelden: www.sfyn.nl/samenwerken.
De wilde gans wordt door mensen, van grondgebruiker tot stedeling, steeds vaker ervaren als dier dat schade toebrengt aan landbouw, natuur en vliegverkeer. Jaarlijks worden er in Noord-Holland alleen al zo’n 40.000 ganzen gedood. 95% van de afgeschoten ganzen eindigt in de verbrandingsoven, in plaats van op ons bord als waardevolle eiwitbron. Aan vijf SFYN’ers werd de vraag gesteld hoe het verhaal van de wilde gans kan worden overgebracht aan de consument, om zo dit bijzondere dier een waardevolle plek te geven in de voedselkringloop.
Complexiteit
Dat bleek geen makkelijke opgave. Er zijn al jaren veel verschillende stakeholders betrokken bij het vraagstuk, maar er bestaat nog geen netwerk om deze groepen aan elkaar te verbinden. Toch speelt ieders perspectief een belangrijke rol in de oplossing, van jager tot provincie en van boer tot consument. Vooral op het gebied van die laatste is veel terrein te winnen. Want ganzenvlees heeft een moeilijke positie op de markt, met zijn specifieke smaak en onvoorspelbare kwaliteit - daar houdt de Nederlandse consument niet van.
“Het was heel bijzonder om met zo'n diverse club mensen zó diep in een onderwerp te duiken!” - Merel Nolet, deelnemer SFYN Academie.
Een limited edition bij uitstek
Met behulp van ontwerpbureaus Reframing Studio en OneUp werd de complexiteit van dit vraagstuk onder handen genomen. Chef Lars, ontwerper Joanna, ondernemer Pepijn, schrijfster en chef Merel en beleidsmedewerker Janneke bedachten de HooliGans: een limited edition ganzengehaktbal die verspilling van afgeschoten ganzenvlees tegengaat en alleen beschikbaar is zolang er afgeschoten wordt.
De gehaktbal is gemaakt van uitsluitend ganzenvlees en lokale plantaardige ingrediënten zoals knolselderij, om niet meer dierlijk eiwit te gebruiken dan nodig is. Door het toepassen van verschillende kooktechnieken ontwikkelden ze een gehaktbal die toegankelijk, sappig en makkelijk te bereiden is.
Tegelijk schenken ze met de gehaktbal aandacht aan het grotere plaatje: de ganzenpopulatie is namelijk aan het stabiliseren. De groep heeft het doel om met de toekomstige winst van de bal innovatieve, ketenbrede samenwerkingen en pilots te stimuleren. Daarmee willen ze naast afschot, ook op andere manieren werken aan het verminderen van schade.
Dag van de Wilde Gans
Door hun expertises en perspectieven uit verschillende werkvelden ontwikkelden de SFYN’ers niet zomaar een product, maar een product met een verhaal. Tijdens De Dag van de Wilde Gans presenteerden ze de HooliGans gehaktbal en verzamelden ze reacties van consumenten over de smaak. Een mooie afsluiting van de samenwerking tussen SFYN en de Provincie Noord-Holland. Een ding is duidelijk geworden: de wilde gans is veel meer dan een relschopper!
Wil je meer weten over De Hooligans? Neem contact op met Janneke Blonk via LinkedIn.
//
Over SFYN
Het Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland is een sterk en groeiend netwerk van ambitieuze, getalenteerde jonge mensen die zich inzetten voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Om de verandering te versnellen, organiseren wij al veertien jaar de SFYN Academie: een uitdagend traject waarin een interdisciplinaire kijk op voedsel en op ons voedselsysteem wordt geboden. Van landbouwbeleid tot veehouderijsystemen, van consumptiegedrag tot fabriek; door middel van sprekers, excursies, workshops en discussies leren onze deelnemers het voedsellandschap op nieuwe manieren bekijken.
Samenwerken aan een case
Zo divers als ons programma zijn ook de deelnemers. De Academie brengt beleidsmakers, koks, wetenschappers, technologen, akkerbouwers, marketeers, studenten, managers en ondernemers bij elkaar. Samen werken zij aan een praktisch voedselvraagstuk uit de keten. De combinatie van verschillende achtergronden, opvattingen en invalshoeken zorgt voor nieuwe kennis, verbindingen en ideeën. Heeft jouw bedrijf of organisatie een vraagstuk voor SFYN? Meld je bedrijf aan als opdrachtgever!
Jul 30, 2024 9:42 AM