LUMI: DE LEKKERSTE MANDARIJN ONDER DE ZON

Gepost:
7.17.2024
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Foto's: Studio pur sang

De Slow Food Youth Network Academie 2024 zit erop! Voor de veertiende keer reisden 26 jonge professionals samen door het Nederlandse voedsellandschap en werkten ze vanuit verschillende perspectieven aan een écht voedselvraagstuk van een opdrachtgever uit het voedselsysteem. Team Citrus Cowboys deed daarom onderzoek naar de kenniskloof rondom de mandarijn in opdracht van Olympic Fruit.

Heeft jouw organisatie ook een uitdaging die vraagt om frisse, innovatieve ideeën? Laat het SFYN netwerk voor jou werken! Meer informatie en aanmelden: www.sfyn.nl/samenwerken.

De mandarijn staat op de vierde plaats in uitgaven aan vers fruit bij de Nederlandse huishoudens. Anders dan bij appels of peren, weet de consument bijna niks over de soorten, smaak en afkomst van de mandarijn. Deze kenniskloof zorgt ervoor dat de consument niet weet welke mandarijnen op welk moment het lekkerst zijn - met het risico om een minder lekkere mandarijn te pakken te hebben. Een uitgelezen uitdaging voor SFYN’ers! Hoe verkleinen we deze knowledge gap en hoe kunnen we daarmee de verkoop verhogen door op de behoefte van de consument in te spelen?

De Cowboys

Data-analist Flo, wortelexpert Frank, brandmanager Tim, creatief strateeg Marije en fermentatiespecialist en chef Ili namen de afgelopen maanden een deep-dive in de wereld van de mandarijn. Door ieders eigen portie expertise en de opgedane kennis uit de SFYN Academie kwam de groep tot een creatief uitgedacht concept.

“Het samenwerken aan de case gaf niet alleen een kijkje in de keuken van de opdrachtgever, maar ook in die van alle groepsgenoten (letterlijk en figuurlijk). En omdat iedereen zulke verschillende achtergronden heeft, maakte dat het erg leuk en interessant. We hebben van elkaar geleerd over mandarijnen, bakken, de daghandel van wortels, menu’s samenstellen én de achterkant van retail." - Deelnemer Marije Dunning

Lumi: The best under the sun

Wanneer de mandarijn het lekkerst is, dat weet de consument niet - dus laten we ‘m onnodig liggen. De oplossing van de SFYN’ers slaat twee vliegen in één klap: de consument eet de lekkerste mandarijn én leert over de oorsprong van de mandarijn. Hoe ze dit voor elkaar kregen? Daarvoor moet je nog even wachten tot Lumi in de winkel ligt!

“Het was erg leuk en stimulerend om samen te werken met toekomstige consumenten en voedselinnovators om de markt voor vers fruit te verbeteren en duurzaam te laten groeien.” - Josimar Barbolina, Olympic Fruit

Samenwerking Olympic Fruit en SFYN

De cowboys legden het afgelopen halfjaar met SFYN een reis af langs allerlei plekken in het voedselsysteem: van slachthuis tot biologische boerderij, van plantaardig restaurant tot community-tuin. Met hulp van de workshops van Reframing Studio, OneUp, en Linda Vermaat werd Lumi geboren en verfijnd tot in de kleinste details. En, zoals Josimar Barbolina van Olympic Fruit benadrukte, zijn het netwerk van SFYN en Olympic Fruit nu voor altijd verbonden: een langdurige samenwerking met wederzijds respect en vol kansen. Wat ons betreft ligt Lumi dit najaar al in de schappen!

Wil je meer weten over Lumi? Neem contact op met Marije Dunning of Josimar Barbolina via LinkedIn.

//

Over SFYN

Het Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland is een sterk en groeiend netwerk van ambitieuze, getalenteerde jonge mensen die zich inzetten voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Om de verandering te versnellen, organiseren wij al veertien jaar de SFYN Academie: een uitdagend traject waarin een interdisciplinaire kijk op voedsel en op ons voedselsysteem wordt geboden. Van landbouwbeleid tot veehouderijsystemen, van consumptiegedrag tot fabriek; door middel van sprekers, excursies, workshops en discussies leren onze deelnemers het voedsellandschap op nieuwe manieren bekijken. 

Samenwerken aan een case

‍Zo divers als ons programma zijn ook de deelnemers. De Academie brengt beleidsmakers, koks, wetenschappers, technologen, akkerbouwers, marketeers, studenten, managers en ondernemers bij elkaar. Samen werken zij aan een praktisch voedselvraagstuk uit de keten. De combinatie van verschillende achtergronden, opvattingen en invalshoeken zorgt voor nieuwe kennis, verbindingen en ideeën. Heeft jouw bedrijf of organisatie een vraagstuk voor SFYN? Meld je aan als opdrachtgever!

Download PDF

Jul 17, 2024 11:46 AM