Wéér een pompoen in je boodschappenbox, supermarktmandje of bij de boer en geen zin meer in pompoensoep of curry? Maak deze snelle vegetarische lasagne!
Ingrediënten
- Ui of sjalotje
- Knoflook
- Kruiden als tijm, rozemarijn, salie
- Glas rode wijn
- 2 blikken tomatenblokjes of hele tomaten
- Optioneel: balsamico-azijn
- 1 grote (fles)pompoen of 2 kleine. Je kunt alle soorten pompoen gebruiken.
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- Liter (plantaardige) melk
- Blokje parmezaanse kaas (200 gram)
- Nootmuskaat
- Lasagnebladen
Pompoen
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Schil de pompoen en snijd in dunne plakjes van +- 3 milimeter
- Besprenkel de pompoen met olijfolie, zout en peper en rooster tot gaar, 20-30 minuten.
- Zet eventueel even de grill aan om de pompoen goed te bruinen.
Tomatensaus
- Snijd de ui fijn, voeg zout toe, en fruit deze op laag vuur tot lichtbruin en gekaramelliseerd
- Snij de knoflook en kruiden fijn en fruit een halve minuut mee
- Voeg de wijn toe en kook in tot donker en stroperig
- Voeg twee blikken tomatenblokjes of hele tomaten toe en laat 20 minuutjes simmeren. Proef na 20 minuten en voeg naar smaak zout, suiker, of balsamico-azijn toe.
Bechamelsaus
- Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur.
- Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel licht kleurt. Roer goed, zodat het niet aanbrandt.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer goed totdat de bechamel egaal is. Zet het vuur middelhoog, blijf roeren tot de saus indikt.
- Rasp de kaas en een beetje verse nootmuskaat en roer door de saus totdat je een hemelse en smooth saus hebt. Houd een handje kaas apart voor op de bovenkant.
- Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Assemblage
- Begin met een dun laagje tomatensaus. Voeg dan steeds in deze volgorde de lagen toe: pastabladen, tomatensaus, pompoen, bechamelsaus, en herhaal. Bewaar een flinke lepel bechamelsaus en een paar mooie plakjes pompoen voor de bovenkant.
- Top de lasagne met de overige bechamelsaus, kaas, en leg de plakjes pompoen in een leuk patroon of vormpje.
- Bak de hele lasagne gaar in 30-45 minuten, zet eventueel even de grill aan voor een mooie crispy bovenkant.
- Laat de lasagne minimaal 15 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt, zodat de laagjes mooi blijven.
Eet smakelijk!