POMPOENLASAGNE VAN GUUSJE

Gepost:
1.18.2025
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Wéér een pompoen in je boodschappenbox, supermarktmandje of bij de boer en geen zin meer in pompoensoep of curry? Maak deze snelle vegetarische lasagne!

Ingrediënten

  • Ui of sjalotje
  • Knoflook
  • Kruiden als tijm, rozemarijn, salie
  • Glas rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes of hele tomaten
  • Optioneel: balsamico-azijn
  • 1 grote (fles)pompoen of 2 kleine. Je kunt alle soorten pompoen gebruiken.
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • Liter (plantaardige) melk
  • Blokje parmezaanse kaas (200 gram)
  • Nootmuskaat
  • Lasagnebladen

Pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Schil de pompoen en snijd in dunne plakjes van +- 3 milimeter
  • Besprenkel de pompoen met olijfolie, zout en peper en rooster tot gaar, 20-30 minuten.
  • Zet eventueel even de grill aan om de pompoen goed te bruinen.

Tomatensaus

  • Snijd de ui fijn, voeg zout toe, en fruit deze op laag vuur tot lichtbruin en gekaramelliseerd
  • Snij de knoflook en kruiden fijn en fruit een halve minuut mee
  • Voeg de wijn toe en kook in tot donker en stroperig
  • Voeg twee blikken tomatenblokjes of hele tomaten toe en laat 20 minuutjes simmeren. Proef na 20 minuten en voeg naar smaak zout, suiker, of balsamico-azijn toe.

Bechamelsaus

  • Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel licht kleurt. Roer goed, zodat het niet aanbrandt.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer goed totdat de bechamel egaal is. Zet het vuur middelhoog, blijf roeren tot de saus indikt.
  • Rasp de kaas en een beetje verse nootmuskaat en roer door de saus totdat je een hemelse en smooth saus hebt. Houd een handje kaas apart voor op de bovenkant.
  • Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.

Assemblage

  • Begin met een dun laagje tomatensaus. Voeg dan steeds in deze volgorde de lagen toe: pastabladen, tomatensaus, pompoen, bechamelsaus, en herhaal. Bewaar een flinke lepel bechamelsaus en een paar mooie plakjes pompoen voor de bovenkant.
  • Top de lasagne met de overige bechamelsaus, kaas, en leg de plakjes pompoen in een leuk patroon of vormpje.
  • Bak de hele lasagne gaar in 30-45 minuten, zet eventueel even de grill aan voor een mooie crispy bovenkant.
  • Laat de lasagne minimaal 15 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt, zodat de laagjes mooi blijven.

Eet smakelijk!

Download PDF

Jan 18, 2025 12:35 PM