SFYNKIJKJE: BV NEDERLAND

Gepost:
4.24.2025
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Welkom bij het #SFYNkijkje! De blog waarin alle ins en outs van de SFYN Academie 2025 langskomen. Een uniek kijkje in het dagboek van een deelnemer: met welke blik bekijkt hij/zij/die de Academie? Welke vragen werden er beantwoord en welke bleven er juist hangen? Wat werd er verteld, waar gingen we op bezoek, en nog belangrijker, wat werd er gegeten?! Na een bezoek aan Bakker Barendrecht trok de groep de wereld van de glastuinbouw in. De dag eindigde bij Koppert Cress waar de deelnemers in een verhit Lagerhuisdebat in gesprek gingen over de toekomst van de sector. Deelnemer Maxime deelt haar reflecties.

Is je interesse gewekt voor de volgende editie van de Academie? Laat je gegevens achter op dit formulier, dan sturen we je een berichtje wanneer de aanmeldingen weer openen. Veel leesplezier!

BV NEDERLAND

Dutch Fresh Port, 5 april 2025

Tekst: Maxime Botz

Beeld: Simone Lips

Het is 31 maart, in de mail het programma voor themadag 3, BV Nederland, een ode aan efficiëntie. De focus van de dag? De schakels van de voedselketen voordat de consument het eten op het bord heeft liggen én de hoogtechnologische wereld van de Nederlandse glastuinbouw.

De glastuinbouw, ik droom inmiddels over de sector; voordat ik de academie startte, had ik niet eerder over de rol van de glastuinbouw binnen voedselproductie in het algemeen nagedacht. Ik heb jaren in Delft (en daarmee vlakbij het Westland) gewoond, maar verder dan ‘lelijk’ en ‘lichtvervuiling’ kwam ik niet. En toen kwam SFYN en de glastuinbouw casus, waar ik werd ingedeeld.

Toen ik vervolgens echt na ging denken over hoe ik tegenover de glastuinbouw stond, bedacht ik me ineens - ja, hoe dit ervoor niet is opgekomen, vraag mij wat - dat mijn vaders kant van de familie werkzaam is in de glastuinbouw. In Duitsland weliswaar, maar wel in de glastuinbouw. En in Nederland was ik er eigenlijk ook wel bekender mee - goede vrienden van mijn ouders hebben jarenlang een glastuinbouw bedrijf gehad in Naaldwijk.

De glastuinbouw dus, een wereld waarin ik me de afgelopen drie maanden in heb ondergedompeld en op themadag 3 weer verschillende kanten van deze efficiënte sector heb mogen ervaren - om er vrij snel achter te komen dat er veel meer is dan enkel ‘lelijk en lichtvervuiling’. Ik durf het nog niet esthetisch mooi te noemen, maar ik vind het wel heel gaaf om te zien hoe (soms ook technologische) efficiëntie in de kas ervoor zorgt dat er grootschalige productie plaatsvindt. Technologisch voedsel? Ja. Inleveren op smaak en kwaliteit? Zeker niet.

De glastuinbouw is een sector die niet altijd positief in het nieuws komt en ik begrijp waarom. Niet omdat ik het eens ben met nieuwsberichten waarin de arbeidsmigranten een probleem worden genoemd, kassen ervoor zorgen dat er teveel energie wordt gebruikt of genoemd wordt dat de gehele sector opgedoekt kan worden omdat deze sector niet nodig zou zijn. Waarom ik begrijp dat ze niet positief in het nieuws komen is omdat er maar weinig mensen daadwerkelijk weten wat er in en om de kas afspeelt. Ook ik. Voor de start van SFYN Academie. Nu weet ik wel anders.

Over die thematiek hebben Nikki, Rick en ikzelf ‘s ochtends de mede academiegenoten laten proeven, om daar de gehele dag over na te denken bij de bezoeken aan verschillende glastuinbouwbedrijven. Deze video is bijgevoegd, om jou ook meer te laten zien over de nuanceverschillen die gemist worden.

Dan rest mij nog een laatste vraag: dat high-tech duurzaam telen in de kas, kan dat ook met avocado’s?

Download PDF

Apr 24, 2025 9:44 AM